Tre tips för att känna lycka

Jag har tidigare skrivit om vår längtan efter att känna oss lyckliga. Och här kommer tre tips för att känna lycka!

  1. Använd musik

Musik kan vara en genväg till känslan lycka eftersom den direkt påverkar din ”känslohjärna” utan att passera den ”logiska hjärnan”. Du kan välja att lyssna på musik som du förknippar med lyckliga minnen du har från härliga upplevelser. Eller kan du välja musik som du helt enkelt känner att just du blir glad av. Lyssna, njut och känn endorfinerna flöda!

2. Använd fysisk rörelse

Det är numera välkänt att motion och fysisk rörelse motverkar stress och nedstämdhet. Både kroppen och hjärnan mår bra och känner sig lyckligare när vi rör på oss! Om du vill lära dig mer om detta rekommenderar jag boken Hjärnstark av psykiatrikern Anders Hansen.

Om du tycker att det känns motigt att börja träna regelbundet så får du ett snabbtips; dansa till musiken du lyssnar på! Eller hoppa bara, upp och ned! Det är ett snabbt sätt att få fart på kroppens egentillverkade lyckohormoner.

3. Fokusera på det du är nöjd och tacksam över

Det du riktar din uppmärksamhet mot får större plats i ditt liv. Om du hela tiden fokuserar på det som du känner dig missnöjd med och olycklig över, då vänjer du din hjärna att vara extra uppmärksam på detta. Och då får dessa känslor automatiskt större plats i ditt liv. Men om du istället medvetet väljer att fokusera på det du känner dig nöjd med kommer nöjdheten att ta mer plats. Om du medvetet tränar på att tänka och känna tacksamhet så tillför du dessa tankar och känslor mer energi. Och det finns en nära koppling mellan känslan tacksamhet och känslan lycka.

Avslutningsvis vill jag säga att känslor är bara känslor. Det finns inte vissa känslor som är ”bra” och andra som är ”dåliga”. Alla känslor är en tillgång. Vi behöver träna på att tillåta oss känna det vi känner för att komma i kontakt med våra behov.

Vi behöver också träna oss på att låta våra känslor följa oss istället för att omedvetet bara följa våra känslor. Därför hoppas jag att du som behöver träna dig på att känna lycka har användning av mina tre tips!

Till bloggen