Att förändra sina känslor med hjälp av musik

Ibland har vi väl alla ett behov av att pigga upp oss och få mer energi. Ett av de snabbaste sätten vi kan använda för att förändra våra känslor är med hjälp av musik.

Varför är det så? Jo, musik går förbi intellektet rakt in i känslorna. Utan att vi kanske är medvetna om det händer detta oss varje dag. Musik i butiken ska få oss på shoppinghumör, musik på gymmet ska få oss att träna hårdare. Jinglar får oss att associera till ett speciellt varumärke, vinjettmusik till ett speciellt tvprogram. Antingen vi är medvetna om detta eller inte så påverkas vi. Antingen vi är intresserade av musik eller inte så exponeras vi, och påverkas, av musik och ljud.

I stället för att bara låta oss bli passivt påverkade kan vi välja att använda musik medvetet för att förändra våra känslor. Inte enbart genom att lyssna på vår favoritmusik utan genom att faktiskt medvetet välja musik som framkallar de känslor vi längtar efter. Oavsett om vi längtar efter att få slappna av och drömma oss bort eller om vi behöver höja vår energinivå för att orka lite mer. Kanske behöver vi få loss gråten eller hjälp att minnas en speciell plats. Eller vill vi pigga upp oss och känna glädje!

Vi kan göra våra egna ”humörlistor” med musik tex på Spotify. Där finns redan en massa listor som andra lagt upp. Men eftersom vi alla är unika, har våra egna referensramar och vår egen smak så kan du ta dig själv på allvar genom att göra din egen lista.

Om du vill framkalla lugn och avslappning kan du välja meditationsmusik, vågskvalp eller delfinsång. Men du kan också prova barockmusik, gärna andante eller largosatser hos tex Händel eller Bach. De har ofta ungefär samma antal taktslag per minut som din vilopuls och får därför snabbt in dig i en behaglig avslappning.

Om du vill framkalla glädje kan du såklart välja dina favoritlåtar du dansat till i livet. Gärna i upptempo för att öka energin. Prova att lyssna på den här och lägg märke till hur den påverkar dina känslor: Ace of Base – The Sign

 

 

 

 

Till bloggen