Glad Påsk trots allt

Jag önskar oss alla en Glad Påsk trots allt!

Påsken detta år 2020 är verkligen speciell. Ingenting är som vanligt och vi är många som med kort varsel fått ändra våra planer, ställa in våra påskbesök och kanske stanna ensamma hemma istället för att vara med våra nära och kära. Ingenting blev som vi planerat och tänkt oss inför denna påsk. Kanske känner vi oss besvikna, kanske ensamma eller oroliga för hur allt ska bli. Det är lätt hänt att bli kidnappad av sina känslor och att automatiska stressreaktioner går igång. Vilket inte tjänar oss just nu. Så hur kan vi göra istället?

  1. Stanna upp och se det som det är just nu.

Tillåt dig att känna det du känner och tänka det du tänker utan att värdera dig själv. Det kan till exempel låta så här:

”Jag hade tänkt fira påsk med barnbarnen och nu blir det inte så. Det känns sorgligt och trist och jag känner mig arg på situationen och jag kan inte göra något åt det. Jag känner mig faktiskt som ett offer för något som jag inte kan rå för och det gör mig besviken och ledsen.”

  • Fråga dig själv om du kan göra något åt att det är som det är just nu.

Svaret kan vara Nej: ”Nej, jag kan inte göra något åt att coronasituationen är som den är mer än att följa de allmänna riktlinjerna, att hålla avståndet för att undvika smitta osv osv. Och Nej, jag kan inte påverka de allmänna riktlinjerna.”

Om svaret är Nej kan du lika gärna sluta lägga din energi på att det är som det är.

Svaret kan också vara Ja: ”Ja, utifrån att det är som det är så kan jag välja vilken attityd jag vill ha till att det är som det är. Jag kan välja min egen inställning, mitt ’mindset’. Jag kan till exempel välja att, istället för att känna mig och agera som ett offer, se möjligheterna i att ha en påskhelg utan planerade aktiviteter, utan ’måsten’ och traditioner, utan resor och utan gäster.”

Om svaret är Ja kan du välja hur du vill agera, vad du vill lägga din energi på, hur du vill forma din påskhelg utifrån att det är som det är.

Vi människor är konstruerade så att det alltid känns bättre att kunna göra något åt situationen än att känna oss utsatta och hotade av något som har makten över oss.

Vi är också konstruerade så att vi förstärker det som vi lägger energi på. Genom att rikta uppmärksamheten på möjligheter kan vi hitta konstruktiva alternativ att hantera att det är som det är just nu.

Och få en Glad Påsk. Trots allt.

Till bloggen