Hur krisen kan bli din väg till lycka

Hur kan krisen bli din väg till Lycka? Det låter ju märkligt, att denna pågående coronakris som framkallar så mycket rädsla och osäkerhet skulle kunna bli din väg till att känna lycka. Men livet är fullt av paradoxer och just nu befinner vi oss alla mitt i detta.

När du kommit förbi den akuta fasen av chock och överlevnadspanik kanske du kunde iaktta dina egna stressreaktioner. Kanske valde du att fly in i förnekelse eller tröstbeteenden. Kanske valde du att slåss och kämpa. Allt detta är naturliga reaktioner och varken rätt eller fel.

Men just nu är det många som befinner sig i någon form av stillhet. Livstempot är långsammare. Du kanske har tvingats släppa gamla överlevnadsmönster som handlade om att prestera, planera och vara effektiv. Helt enkelt därför att de inte fungerar nu när coronakrisen är som den är. Kanske har du kunnat stanna upp i att det är som det är, även om du skulle önska att det är annorlunda.

När du stannar upp i att det är som det är så stannar du också upp i att Vara i Nuet. Och i Nuet finns mycket att upptäcka som du kanske tidigare inte hunnit med eller som du tagit för självklart och därför inte uppskattat.

I mitt arbete som samtalsterapeut får jag ta del av förundrade insikter där mina klienter plötsligt ser allt de redan har. Alla de små sakerna i vardagen som de nu ser med nya ögon. Skönhet i ett grönt blad. Värmen i en relation. Glittret i barnets skratt. Doften av kaffe. Glädjen i en ögonkontakt. Kraften i att ta ett djupt andetag. Känslan av de sköna skorna som omsluter foten när du tar ett steg.

Att plötsligt tillåta dig att uppleva dessa små förnimmelser, dessa tidigare så självklara delar av livet, öppnar upp för att känna tacksamhet. En äkta, djup tacksamhet över allt du har. Och sannolikt har haft sedan länge, även om du då var fullt upptagen med att i stället fokusera på sådant som du skulle vilja ha.

I denna känsla av Tacksamhet finns vägen till känslan Lycka.

Paradoxalt nog tror jag aldrig att jag mött så många människor som upplever en genuin glimt av lycka som nu. I denna olyckliga tid av kris.

Så om du vill kan du just nu välja att stanna upp och se dig omkring i ditt liv. Vad ser du just nu som du kan välja att faktiskt känna dig nöjd med och tacksam för?

Till bloggen