Att planera eller inte planera

Frågan om att planera eller inte planera kan väcka olika känslor. I förra veckans inlägg fick du tre konkreta tips för att hantera julstressen och många gillar att ta kommandot över sin tillvaro genom att strukturera och planera.

Vi kan betrakta förmågan att arbeta fokuserat, att vara effektiv eller att ha kontroll som egenskaper. Starka egenskaper, som du gärna identifierar dig med, har du utvecklat för att du har behövt utveckla dem. Kanske uppmuntrades egenskapen ”välplanerad” i din familj, kanske har du haft så hög arbetsbelastning att du varit tvungen att ”bli” välplanerad.

Men som alla egenskaper kan ”välplanerad” både tjäna dig och begränsa dig.

Själv har jag alltid varit förtjust i min förmåga att planera, så förtjust att jag beskrivit mig själv som en välplanerad person. Planeringen har hjälpt mig att klara komplexa uppgifter i kombination med extrem arbetsbelastning. Planeringen har varit en förutsättning för logistik, effektivitet och att hinna allt som ”måste” hinnas. Den har hjälpt mig att ha kontroll och överblick. Den har hjälp mig att hålla hög kvalitet, ingenting har fått glömmas bort eller falla mellan några stolar.

Men om egenskapen ”Välplanerad” får ta över och styra hela tillvaron kan den också begränsa. I planeringsprocessen har vi tankar och uppmärksamhet på framtiden. Det kan hindra oss från att vara här och nu, att vara närvarande och se verkligheten som den är. Vi får ett tunnelseende som kan begränsa vår förmåga att ta in omgivningens behov när vi har allt fokus på att nå vårt eget mål.

Ett överdrivet planerande kan också vara drivet av en ständig, omedveten katastrofberedskap. Kanske drivs vi av en gammal bild att vi måste ha kontroll och vara beredda på alla hot. Kanske har vi lärt oss att det är farligt att misslyckas, att bli kritiserad, att det finns ingen annan att lita på så därför måste vi själva ha koll på allt. Då kan ett extremt planerande bli det verktyg vi använder för att hålla katastrofen borta så att vi kan känna oss säkra.

I samtalsterapi arbetar vi med att lära känna oss själva och våra egenskaper. Det finns ingen egenskap som är enbart ”bra” eller enbart ”dålig”. Utan tricket är att så småningom kunna göra ett medvetet val när, om och på vilket sätt vi vill använda vår egenskap. Då kan vi välja att planera när vi vill det. Och välja att låta vårt verktyg ”planeringsförmåga” vila oanvänt i vår verktygslåda när vi istället väljer att använda något annat som tjänar oss bättre just då.

Det är en rikedom att ha många verktyg i din verktygslåda. Och att ha tränat och använt dem så mycket att du skickligt kan välja det du behöver för varje situation!

 

Till bloggen