Vardag och rutiner

Hör du till alla dem som tycker att det är skönt att vara tillbaka till vardag och rutiner?

Den efterlängtade sommarledigheten kan ha varit härlig. Ändå är det många som tycker att det är ganska vilsamt att vara tillbaka i vardag och rutiner igen. Precis de där rutinerna som du såg fram emot att slippa under semestern.  Ja, livet är fyllt av paradoxer och kanske kan vara ett uttryck för ditt behov av balans i tillvaron.

Men vad beror det egentligen på att vi människor mår bra av att hålla oss till vanor och rutiner?

Jag tänker att dels kan rutinerna ge struktur och tydlighet. Det känns tryggt att veta vad som gäller och vad som ska hända. Ungefär som att det känns tryggt för ett barn att få höra att ”nu ska vi äta mat, sen ska vi borsta tänderna och ta på pyjamasen. Och sen ska vi gå och lägga oss och läsa saga.” Det ger en trygghet att tillvaron blir möjlig att förutse. Och det ger en trygghet att det sedan blir så som man förutsett.

Men vilsamheten i rutiner kan också ha en biologisk förklaring om vi ser på hur vår mänskliga hjärna fungerar. Det tar mycket energi från den främre, aktivt styrda delen, av hjärnan att tänka. Om vi hela tiden måste tänka på hur dags vi behöver stiga upp, vad vi ska äta till frukost, om vi ska duscha på morgonen eller kvällen, hur dags vi måste åka till jobbet för att hinna i tid, om vi ska träna idag eller inte osv osv så tar dessa tankar av den tänkande hjärnans begränsade energi. Och eftersom vi bara kan tänka en tanke i taget så hindrar det oss också från att tänka andra tankar som vi kanske egentligen behövt tänka på. Därför kan vi spara mycket energi på att ha rutiner. För rutinerna kan vi processa i den bakre, mer automatiska delen av vår hjärna som inte kräver lika mycket energi. Att ha rutiner innebär att vi kan använda hjärnans ”energisparläge”. Vi kan vila i vardagens automatiska rutiner. Och istället välja medvetet vad vi verkligen vill lägga energi att tänka på.

Själv tänker jag just nu att det känns ganska vilsamt att veta att det är helt normalt att tycka att det är skönt med vardagsrutiner.

Till bloggen