Hitta din uthållighet

Hur kan du hitta din uthållighet? Den där uthålligheten som ”alla” pratar om just nu. Den uthållighet som ska få dig att inte tröttna på allt snack om smittspridning, att hålla avstånd och att stanna hemma ännu en långhelg. Att inte bli bitter över att varken påskhelgen eller valborg blev som vanligt. Och nu förväntas du ägna ytterligare en av vårens härliga helger åt att undvika folksamlingar och smitta. Det är lätt att tröttna, ge upp och låtsas att allt nog ändå är som förr i tiden, tiden före coronapandemien.

Ibland kan det tjäna oss att ge upp, släppa taget och sluta kämpa. Det kan tjäna oss på kort sikt genom att vi får en tillfällig belöning av att må bra även om vi vet att vi kommer att få betala priset framöver. Men för att vi ska kunna göra ett medvetet val att ge upp eller fortsätta hålla ut så behöver vi veta vad som är ”i potten”. Hur det ena eller andra valet kan tjäna oss och vilket pris vi riskerar att få betala. Om vi inte vet vilka risker vi har att räkna med så blir det mycket svårt att göra beräkningar och verkligen göra ett medvetet val. Därför är det just nu många som tagit ett principbeslut att helt enkelt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer istället för att göra sina egna beräkningar över riskerna med att resa iväg över helgen och träffa alla som hjärtat längtar efter att få krama om igen.

Men hur gör vi då för att hitta den uthållighet som behövs? Den där kombinationen av uthållighet och förmåga att använda vårt inre driv för att inte ge upp utan istället hålla i och hålla ut så länge det behövs. Hur kan vi hitta den där förmågan som med ett nyare ord kallas grit?

Det finns några ledtrådar till att hitta din uthållighet, din grit. En är att hitta din passion i livet, att hitta din egen mening med att fortsätta framåt och hålla ut. En annan är att hela tiden välja att lära dig av dina erfarenheter och att använda dessa lärdomar framåt.

Som de flesta egenskaper är grit delvis ärvt och delvis inlärt. Men eftersom uthållighet är en egenskap som ofta skapar framgång både i ditt professionella och privata liv som finns det anledning att både hitta den och träna upp den. En långsiktig anledning som handlar om så mycket mer än coronatiden just nu.

Till bloggen