Hemligheten bakom en stark självkänsla

Vad är hemligheten bakom en stark självkänsla?

För några veckor sedan kom jag hem från en resa till Bali. Ön var fantastisk på många sätt, grön och syrerik med livskraftig växtlighet. Vacker och färgrik med alla tempel och blommor. Spännande och magisk med alla ceremonier och processioner i samband med nyårsfirandet.

Men allra mest fascinerad var jag över människorna jag mötte. Den fullständigt naturliga vänligheten i kombination med en utstrålning av självklar integritet. Hög servicenivå, javisst, men aldrig inställsam eller manipulativ. De öppna och naturliga samtalen utan att någon var varken över- eller underlägsen oss som kom från andra sidan jordklotet. Välkomnandet att delta i vackra ceremonier som var öbornas egna, inte något de arrangerat för att locka turister.

Människorna utstrålade helt enkelt en fullständigt naturlig integritet och en stark självkänsla. Och jag funderade mycket över hemligheten bakom detta.

Jag har rest mycket i många olika länder och faktiskt aldrig mött något liknande. Ibland har jag bara känt mig som en vandrande pengapåse som ska luras och utnyttjas så mycket som möjligt. Ibland har jag haft en obehaglig känsla av att bli betraktad som en överlägsen vit turist som profiterar på landet jag reser i. Men inte här på Bali. Här var det helt annorlunda.

Så var det någon som berättade att här betraktar man barn som heliga. Att få ett barn är att få en helig gåva. Redan under graviditeten firas den första ceremonin för barnet, den andra firas vid födelsen. Barnet betraktas som gudomligt och behandlas med kärlek och vördnad för sitt väsen. Man bär barnet i famnen de första sju månaderna och sedan firas nästa ceremoni när barnet för första gången vidrör marken vid sju månaders ålder.

Jag blev stark berörd av detta. Att som barn bli betraktad som en gåva. Att omgivningen från början ser det gudomliga i varje barn.

De vuxna människor jag mötte hade alltså som barn blivit fullständigt marinerade i villkorslös kärlek. Var det detta som var hemligheten bakom deras starka självkänsla?

Till bloggen