Att bejaka din inre Bitch

En av mina klienter som kom väldigt tidigt till sin session råkade höra slutet av ett samtal jag hade med en leverantör som jag inte var så nöjd med. Hon frågade om jag hade problem och jag svarade lite sammanbitet att ”Jag får väl plocka fram min inre Bitch”.

Nästa vecka när vi träffades sa hon att hon tänkt mycket på denna kommentar, som egentligen fälldes innan vi påbörjade vår session. Hon berättade att hon ofta blivit betraktad just som en Bitch och att hon skämts för det. Hon hade alltid värderat det som en okvinnlig och besvärande egenskap. Att andra tyckte att hon var jobbig när hon var alltför stark, rak och bestämd i sina åsikter. När hon stod på sig och drev igenom sin vilja. Hon hade tidigt fått lära sig att detta var icke önskvärda egenskaper hos en flicka. Därför hade hon alltid betraktat det som negativt och gjort allt för att hålla tillbaka dessa delar hos sig själv.

Som alltid fungerar det så att ju mer vi håller tillbaka något desto starkare laddning får det. Och sen pyser det ofta fram lite indirekt genom ett rynkat ögonbryn eller en förflugen kommentar. Eller så väller det fram med okontrollerad kraft i fel sammanhang och drabbar fel personer. Omgivningen förstår då inte alls vår reaktion och detta hade bland annat lett till att min klient ofta blivit beskylld för att vara en besvärlig Bitch. Men när hon funderat över min kommentar förra veckan hade det öppnat upp för en möjlighet att det även kan finnas något ”bra” i en bitch. Att där faktiskt kan finnas kvaliteter som hon skulle kunna använda konstruktivt. Att hon skulle kunna ha nytta av sin bitch om hon valde att använda henne medvetet. Att det finns situationer i livet där det kan tjäna oss att välja att använda egenskaperna i vår Bitch.

Precis så här fungerar de olika delarna av oss. Att lära känna våra olika Delpersonligheter är ett spännande sätt att lära känna oss själva. Det ger nya perspektiv på våra ”styrkor” och ”svagheter”. Och det ger oss möjligheten att själva välja när och hur vi vill använda dem.

 

 

Till bloggen