Din inre orkester

Jag använder ofta en metafor som är välkänd inom Psykosyntesterapin, bilden av din inre orkester.

Tänk dig en orkester med olika sektioner. Stråksektionen, bleckblåsarna, slagverkarna och alla de andra. Varje sektion har sitt unika ljud och sitt speciella bidrag till det musikstycke som ska framföras.

På samma sätt har vi en mängd olika instrument i vår inre orkester i form av olika egenskaper och delar av oss själva. Varje del är som en egen person, därför brukar vi kalla dem Delpersonligheter. Där kan finnas delpersonligheten ”Duktig” som likt trumpetsektionen gärna hörs över alla andra. Duktig kanske tycker att det viktigaste i ditt liv är att prestera, nå resultat, vara effektiv och hinna med så mycket som möjligt. En annan delpersonlighet kan till exempel vara ”Flexibel”. Den kanske tycker att det viktigaste av allt är att du anpassar dig till andra, smälter in och absolut inte hamnar i konflikt.

Var kommer våra delpersonligheter ifrån? Jo, ofta från det att vi är mycket unga. Om vi växt upp i en familj där det varit viktigt att vara Duktig och vi hela tiden fått denna del av oss sedd och bekräftad, då utvecklar vi den delen till fulländning. Vi blir duktigare och duktigare. Detta tjänar oss säkert både i skolan och på jobbet, vi får beröm och uppskattning för vår duktighet. Till slut kanske Duktig tar över hela vårt liv och vi blir verkligen kända som den som är duktig på allt.

Men förr eller senare kommer den dagen när vi upptäcker att det även begränsar oss att alltid vara Duktiga, att bara använda ett enda instrument i orkestern. Vi kanske börjar känna oss utnyttjade och trötta. Dessa känslor tycker inte Duktig om. Därför svarar han ofta med att bli ännu duktigare. För det är den enda strategin som just han kan.

Så vad händer i en orkester där vi bara spelar på några enstaka instrument hela tiden? Och vad händer när de olika sektionerna själva bestämmer vilken melodi som ska spelas? Några vill spela symfonier, andra rock eller dansband. Alla spelar det de själva vill och de som spelar högst vinner.

Det som händer är att det blir riktig oreda och det låter förskräckligt. Publiken börjar fly lokalen.

Det som behövs är en Dirigent. En dirigent som bestämmer vad som ska spelas, när och hur de olika instrumenten ska spela eller pausa. På samma sätt behöver du en dirigent i din egen inre orkester, en dirigent som bestämmer när och på vilket sätt du väljer att använda din Duktighet, din Flexibilitet, din Ansvarskänsla, din Livsnjutare och alla de andra instrumenten som just du har tillgång till i din orkester.

I samtalsterapi jobbar vi både med att lära känna våra olika instrument och att bli Dirigenten i vår egen inre orkester.

Till bloggen