Att återvända till ditt syfte

Nu har vi kommit en bit in i det nya året och många sitter med dåligt samvete över nyårslöften som redan brutits eller runnit ut i sanden. Med det dåliga samvetet kommer skuldkänslor och självanklagelser. De stolta målen vänds till något som vi kanske skäms lite över och helst inte vill prata om längre.

Det är nu vi har nytta av att återvända till vårt syfte med det där löftet vi gav.

Det första vi kan fråga oss är vems röst det var som sa att vi borde utlova det vi gjorde. Om vi till exempel gav det klassiska nyårslöftet att gå ner i vikt kan vi fråga oss vem det egentligen var som tyckte att vi borde göra det? Var det en gammal röst från en kritisk förälder som tyckte att vi var lite för runda? Eller en gammal förälskelse som gjorde slut med oss i tonåren? Eller var det bilderna från någon veckotidning som viskade i vårt öra? Var rösten kommer ifrån kommer att påverka vår motivation och hur vi agerar.

Om det nu verkligen var Jag som bestämde att jag skulle gå ner i vikt så kan jag fråga mig vilken del av mig det var som tog kommandot och beslutet i denna fråga. Var det en del av mig som jämför mig med andra och tycker att jag är mindre värd för att jag är tjock? Eller en del som konstaterat att mina knän värker och jag vill inte bli begränsad i min rörlighet? Eller en del som hoppas att jag kommer att bli mer omtyckt och älskad om jag är smal?

Genom att bli medvetna om vilken del av oss som tog beslutet kan vi också utforska det som är vårt egentliga syfte med att gå ner i vikt. Vår motivation och vårt agerande kan se helt olika ut beroende på om vårt verkliga syfte, det vi egentligen vill och längtar efter, är att slippa värk och känna oss rörliga och starka. Eller om det är att träffa en partner och känna oss älskade och omtyckta.

När vi utforskat vårt syfte kan vi välja att använda viktnedgång som ett medel för att nå vårt mål. Genom att hela tiden återvända till vårt syfte stärker vi vår motivation. Då öppnar vi också upp för att använda ytterligare medel, ännu fler vägar, för att få det vi egentligen vill ha.

 

 

Till bloggen