Att hitta den du är

Samtalsterapi är en väg för att hitta den du är. Att hitta hem till dig själv, till din innersta kärna för att kunna bli den du är.

Jag har många gånger hört mina klienter säga: ”Jag vet inte vem jag är!”

Och jag tänker att det är en härlig utgångspunkt för upptäcktsresan du bestämt dig för att göra i dig själv, med dig själv och med mig som guide i det spännande landskapet av tankar, känslor och kroppens reaktioner. I alla korsvägarna av inlärda egenskaper och självbilder. I förvirringen bland åsikter och behov, i de mörka skogarna där skammen och skulden gömmer sig. Ofta bär du ett tungt bagage, pålagt av omgivningen och tidigare generationer. Rädslor och längtan drar åt olika väderstreck och det är lockande att bara lägga dig ner och somna i värmen när du äntligen hittat en solig glänta. Eller om någon annan säger åt dig att stanna där du är för det blir bäst så. Men det finns fler områden att utforska, som väntar på att bli funna och tas i bruk.

Ja, det är en spännande resa för att hitta den du är! Och efter hand som du blir en alltmer erfaren resenär kommer du att känna dig tryggare och säkrare på att du kan hantera vad du än råkar ut för under resans gång. Du känner dig friare att ta ut svängarna i färden, det blir enklare att lyfta blicken och ta in omgivningen när du inte längre ängsligt måste titta ner för att inte trampa fel. Du kanske inte längre behöver någon guide för du har lärt dig att själv läsa kartan och ta ut färdriktningen. Och du kan välja om du vill färdas ensam eller göra sällskap med andra människor ibland, andra människor som också är på resa för att hitta hem till sig själva.

Kanske du börjar tycka att det är så givande att resa att du börjar undra vad som egentligen finns vid målet? Vad är det du kommer att hitta när du äntligen hittar den du är?

Jag tänker att det vet vi inte. Det närmsta jag själv har hittat på min egen resa är en mycket speciell upplevelse att Jag Är Ingenting. Och Allting. Jag Är.

Och samtidigt är jag också bara en vanlig människa bland alla andra som reser omkring på livets upptäcktsfärd. Och som tycker att det är kul att även Göra saker på resan.

Till bloggen