Att vara Förändringsbenägen

Just nu är det väldigt populärt att vara Förändringsbenägen. Speciellt på arbetsmarknaden, i platsannonser och i personliga cv:n framhålls vikten att vara förändringsbenägen. Att vara öppen för, och kunna hantera, ständiga förändringar.

Problemet är att vi människor med våra urgamla hjärnor har ett inbyggt motstånd mot att vara förändringsbenägna. Förändringar kan vara potentiellt farliga, man vet ju aldrig vad som döljer sig där ute i det okända. Hjärnan signalerar till oss att det är tryggast och säkrast för vår överlevnad att stanna i det välkända. I tryggheten, det invanda, det vi redan kan och känner till.

När hjärnan och våra instinkter säger åt oss att välja trygghet och omgivningen säger åt oss att vi bör vara förändringsbenägna kan det skapa stress.

Så hur kan vi hantera detta? Om vi både har en rädsla och en längtan efter förändring?

Tricket är att vi kan lära oss själva att det kan vara tryggt att förändras, det behöver inte hota vår tillvaro. Och för att lära oss det kan vi välja att göra förändringar i små steg, ett steg i taget.

Vad du än längtar efter, och vill förändra, kan du dela upp i mindre steg. Dessa små steg kommer dels att få din säkerhet att växa, dels kommer de att föra dig närmre det stora målet.

Några exempel: Om du längtar efter att byta jobb kanske du inte behöver säga upp dig utan kan ta tjänstledigt under en tid för att prova något annat. Om du längtar efter sundare kostvanor kanske du kan börja med att utesluta en enda osund sak som du nu brukar äta eller dricka. Om du vill skriva en bok kanske du kan bestämma dig för att sätta dig och skriva en halvtimme varje dag. Om du i hemlighet går och längtar efter något kan du börja med att formulera det i ord.

Att vara Förändringsbenägen behöver inte innebära att du vänder upp och ner på hela ditt liv. Även mycket små förändringar kommer att ge utslag i längden. Tänk dig själv att du håller i rodret på en båt och gör en liten justering av kursen. Det kan bli skillnaden mellan att landa på helt olika destinationer.

Till bloggen