Teknikstrulet som blev en prövning i Mindfulness

Förra helgen var jag på en retreat i Mindfulness och kom hem både avslappnad och full av energi. Jag kände mig extra jordad, närvarande och tillitsfull inför livet.

Igår fick jag en prövning att testa mig själv i praktiken. Det var som om livet skickade mig en testuppgift för att kolla hur Mindfull jag är när det gäller…

Jag vet att teknikstrul utlöser en stressreaktion hos mig. Och igår morse upptäckte jag att min dator inte fungerade. Jag kom inte ut på nätet och det gick inte ens att jobba offline med de viktigaste programmen. Det hjälpte inte att starta om. Jag kände hur stressen ökade. Jag fick ”katastrofbilder” av vad som skulle hända när jag inte kunde betala mina räkningar, inte fakturera, inte blogga, inte förbereda en föreläsning jag ska ha nästa vecka. Adrenalinet steg, andningen stängdes av, jag kunde inte tänka klart och paniken kom smygande. En person som bor hos mig kom och frågade försynt ”om inte wi-fi fungerade?”. Jag kände irritationen välla fram och öka min stressreaktion. Jag fick en impuls att skrika okontrollerat. Eller bryta ihop och börja gråta. Eller bara strunta i allt och hoppas att det skulle lösa sig själv.

I detta läge sa jag till mig själv:

Stopp! Stanna! Andas!

Observera! Konstatera hur det är: datorn fungerar inte just nu, jag kan inte göra det jag planerat just nu. Jag kan inte lösa datorproblemet själv. Detta stressar mig. Om några timmar ska jag åka till jobbet och ha klientmöten. Då vill jag fokusera på dem och vara fullt närvarande där, utan att låta datorstress påverka mig.

Acceptera! Så här är det. Jag önskar att problemet inte fanns. Och det finns.

Svara! I Mindfulness innebär detta att jag bestämmer mig för hur jag vill agera. Jag kan välja att släppa problemet utan att agera. Men i mitt fall med datorstrulet både behövde och ville jag lösa problemet. Jag valde att börja med internetuppkopplingen, det löste jag enkelt genom ett telefonsamtal till min internetleverantör. Nästa problem var programvaran som inte fungerade. Jag lyckades få telefonkontakt med en support på Microsoft. Efter en timme i telefon fick han ta över och fjärrstyra min dator för jag valde att åka till jobbet och mina klientmöten. När jag kom hem på kvällen hittade jag ett meddelande från supporten att han tyvärr inte lyckats få programmet att fungera. Jag kände att mina känslor av frustration, oro och panik var på väg tillbaka. Jag sa till mig själv: Stopp! Observera! Bestäm hur du vill hantera det som är! Och jag ringde en person jag känner och litar på, min livlina i allt datortrassel. Efter några timmar fungerade programmet igen. Tack Lars!

Vad lärde jag mig av denna prövning? Jo, att jag tränat Mindfulness så många år att det nu bland annat blivit en självklar metod att hantera stresspåslag. En metod som fungerar.

Till bloggen