Sagor

Jag har hört någon säga att bland det viktigaste vi kan ge våra barn är att läsa sagor för dem. Sagorna är fyllda av fantasi och symboler som påverkar vår utveckling. Genom att se tillbaka på den favoritsaga vi hade när vi var små kan vi lära oss något om oss själva.

Min favoritsaga handlade om Sambo, den lille negerpojken (jo, det hette så på den tiden).

Sambos mamma skulle åka till staden och köpa nya byxor till Sambo. Innan hon åkte förmanade hon honom att absolut inte gå ner till floden där den elaka och farliga krokodilen bodde.

Men Sambo var olydig och nyfiken. Han tog med sin bäste vän elefantungen och gick iväg till floden. Givetvis dök den elaka krokodilen upp ur vattnet och bet sig fast i elefantens snabel. Lille modige Sambo fångade då krokodilen genom att lura honom att gapa stort och sedan sätta en upprätt pinne mellan hans över och underkäke så att han inte kunde stänga de hemska käftarna igen. Sambo förband snabeln på sin blödande och gråtande elefantvän med tygremsor från sina trasiga byxor. Sen tågade han tillbaka till byn med sin vän och med krokodilen i ett rep som han bundit kring käppen i krokodilens mun.

Vännen var räddad, krokodilen var oskadliggjord och Sambo var mycket stolt!

Och när han kom hem fick han nya byxor, röda med vita prickar, av sin snälla mamma.

Jag lyssnade till den här sagan många gånger när jag var liten, och den var lika spännande varje gång.

Vilken var din favoritsaga?

Till bloggen