Positivt Tänkande

Det finns många missuppfattningar kring begreppet Positivt Tänkande.

En är att det hjälper mot alla svårigheter att tänka positivt. Och att om vi tänker positivt och ändå mår dåligt så är det vårt eget fel. Men riktigt så enkelt är det inte.

Hur vi mår bestäms dels av hur vi ”Tar det”, dvs vilken attityd vi har och hur vi väljer att agera. Men det bestäms också av hur vi ”Har det”, dvs hur verkligheten ser ut.

Tänk dig att du köpt ett par nya, fina höstskor. När du kommer hem upptäcker du att de faktiskt är lite för små. Men du tänker positivt att du kommer nog att gå ut dem, de är ju så snygga, och ett bra pris var det också! Du tänker glatt att du kan ju använda lite tunnare strumpor! Och att du säkert kommer att vänja dig vid de nya skorna! Du väljer helt enkelt att ”Ta” det positivt trots att skorna klämmer.

Men efter ett tag är skorna fortfarande för små. Du har ont i fötterna och har fått skavsår som gör det svårt att gå. Det hjälper inte med tunnare strumpor. Det hjälper inte att skorna fortfarande är väldigt snygga. Varken du eller dina fötter mår bra. Det börjar bli dags att ändra hur du ”Har det”. Dags att skaffa ett par skor som passar, som är både snygga och sköna, och som du trivs i och mår bra av att gå i.

Många självhjälpsprogram med Positivt Tänkande lägger allt fokus på att vi ska förändra hur vi ”Tar” saker. Och visst är det viktigt att kunna välja attityd, att vara positiv och se företeelser från den ljusa sidan. Att välja att fokusera på fördelarna och vara tacksam för dem. Men det hjälper inte hur långt som helst. När vi kommer till en viss gräns kan vi också behöva ändra hur vi ”Har” det. Vi kanske behöver lämna ett destruktivt förhållande. Vi kanske behöver söka en annan arbetsplats när det faktiskt inte går att förändra orimliga arbetsvillkor. Vi kanske behöver lämna gamla vänskapsrelationer som utvecklat sig till att enbart suga energi. För om vi tvingar oss själva att under alltför lång tid stå ut med en skadlig situation kan vi bli sjuka. Vår tillkämpade positiva attityd blir kontraproduktiv, istället för att må bra kan vi gradvis må allt sämre.

Det är individuellt var våra gränser går. Att ändra hur vi ”Har det” handlar inte om att misslyckas utan om att göra medvetna val. Och för att göra medvetna val behöver vi känna oss själva. Därför tjänar det oss att hela tiden utveckla vår självkännedom.

 

Till bloggen