Om tydlig kommunikation

Vi tjänar på att ha en tydlig kommunikation. Ofta missuppfattar vi varandra för att vi tror att vi pratar om samma sak. Men i själva verket har vi helt olika bild av det vi menar.

Om jag tex nämner ordet ”katt” utgår jag från att alla förstår vad jag menar. Men snart visar det sig att medan jag avsåg en stor grårandig bondkatt så tänkte någon annan på en liten svart kattunge, en tänkte på porslinskatten i sin mormors fönster, en annan på Pelle Svanslös och en blev mest påmind om sin kattallergi.

När vi kan få så helt olika bilder av detta konkreta och enkla ord är det inte konstigt om det blir ännu svårare när vi kommunicerar kring mer abstrakta begrepp. Vi kanske är överens om att vi ska ha en riktigt skön julhelg. Men vad händer om vi har helt olika bilder av vad en skön julhelg egentligen är?

Här gäller det att vi är tydliga i vår kommunikation. Att vi först och främst vet vad vi själva menar med en skön jul, att vi kan sätta ord på våra känslor, behov och förväntningar. Att vi sedan kan stå upp för oss själva och uttrycka dem. Att vi kan lyssna och fråga utan att värdera eller döma vad som är ”rätt” eller ”fel” bild av en skön julhelg. Om vi är medvetna om vilka bilder och förväntningar vi har och om vi kommunicerar dem tydligt i förväg minskar risken för besvikelse och missuppfattningar.

Som terapeut möter jag många olika bilder av julen. Bilder av härliga familjesammankomster, av ensamhet och utanförskap, av fylla och bråk, av högtid eller en ledighet som ger möjlighet att resa bort. Julen kan vara fylld av ångest och krav eller lugn och vila. Alltför ofta känns det som om vi inte riktigt kan påverka hur det blir. Vi blir offer för andras förväntningar och har inte riktigt formulerat våra egna. Från och med nu behöver det inte längre vara så.

Hur ser din bild ut av Julen? Och hur vill du ha en God Jul just den här julen?

 

Till bloggen