Odla dig själv!

Tänk på dig själv som ett frö eller en liten planta.

Redan i det lilla fröet finns potentialen för vilken blomma det är ämnat att utvecklas till; en skir liljekonvalj, en präktig pion eller kanske en ståtlig ros. Att blommorna är olika betyder inte att den ena är bättre eller mer värdefull än den andra. Det enda det betyder är att de är olika. Vilken blomma är du?

Olika blommor behöver olika växtmiljö och jordmån för att kunna utvecklas på bästa sätt. Vissa individer kräver speciell näring, kanske från ett intellektuellt klimat eller en tung arbetsgrupp. Andra plantor trivs bättre i en lättare jord. En del växter gör sig bäst som solitärer i full sol där de drar blickarna till sig utan konkurrens. Andra utvecklas till sin fulla potential i halvskugga där de kan breda ut sitt bladverk. En del behöver stor plats för att kunna växa fritt och komma till sin rätt. Andra behöver något att klättra och ta stöd i, kanske ett tydligt regelverk eller en trygg ledare. Vilka förutsättningar behöver du för att växa?

För att kunna odla dig själv på bästa sätt är det alltså inte du som till varje pris måste anpassa dig till omgivningen. Istället behöver du veta vem du är, vad du behöver och hur du kan ge dig det. Då blir det mycket lättare att använda din potential, att låta dig själv blomma ut till de unika möjligheter du har. Behöver du hjälp på vägen är du välkommen att höra av dig!

 

Till bloggen