Mötet med Mara

Förra veckan berättade jag om den stora konferensen i Kroatien med hundra kvinnliga företagare som jag deltog i. Ett av de enskilda möten som berörde mig var det korta mötet med Mara.

Efter en intensiv dag fullspäckad med intressanta föreläsningar hade jag bokat en massage på hotellets wellnessavdelning. När jag satt och väntade på min tid satt en annan kvinna i vit badrock bredvid mig och vi började prata. Av hennes brytning förstod jag att hon inte var född i Sverige och jag frågade om hon var från Kroatien. Nej, hon var från Bosnien och hade kommit till Sverige 1992. Jag frågade om det var i samband med kriget. Av alla krig tycker jag att inbördeskrig är de allra värsta och jag mindes hur fruktansvärt detta krig drabbade även de svenska jugoslaver jag då kände, de som hade familjemedlemmar kvar i Jugoslavien, deras oro och förtvivlan.

Kvinnan i stolen bredvid mig berättade sakta. Jo, det var på grund av kriget hon hade kommit till Sverige. In i det längsta hade ingen velat tro att det verkligen skulle bli krig och att de skulle bli drabbade. När trots allt kriget kom och deras stad blev anfallen bestämde hon och hennes man sig för att fly med sin lilla baby. På några timmar packade de det lilla de kunde ta med sig, allt annat fick de lämna. När de kom till Belgrad insåg de att Sverige var det enda land de kunde ta sig till utan visum. De hade inga släktingar här, kände ingen och det enda de visste om landet var att det var mycket snö. När de kom till Sverige hamnade de i Dalarna. Trots att de båda var högutbildade kunde de ingen engelska, engelskundervisning förekom inte i skolorna i Jugoslavien på den tiden. De kände ingen, de förstod inte språket, de hade lämnat allt och de fick börja om och skapa ett helt nytt liv.

Så småningom fick Mara arbete på en industri på orten. Hon arbetade hårt, avancerade steg för steg och blev så småningom vd för företaget. Hon lyckades vända företagets resultatkurva och kunde anställa fler. Hon berättade att hon var så tacksam för att hon fått möjligheten att komma till Sverige att hon gjorde allt för att kunna betala tillbaka genom att skapa ett framgångsrikt företag och fler arbetstillfällen.

Jag lyssnade fascinerad på hennes berättelse. Jag sa att hon måste få möjlighet att berätta den för fler! Dels som en förebild för alla utlandsfödda som kommer till Sverige. Men även för alla här som blandar ihop flyktingar, tiggare, arbetskraftsinvandrare och utländska kriminella ligor. Som klumpar ihop dem och generaliserar över ”invandrare”.

Mara log lite. Det visade sig att hon engagerat sig i mer än sitt företag. Hon hade föreläst både för riksdag och regering. Och till och med fått medalj av kungen.

Det var dags för mig att gå in till min massage. Men du kan läsa mer om Mara här: http://aretsnybyggare.se/arets-nybyggare-talar/

 

Inlägget är godkänt av Mara Maric före publicering.

Till bloggen