Mot ljusare tider

Vi går mot ljusare tider. Dagarna blir längre, snödropparna blommar och barmarken tittar fram mellan isfläckarna på trottoaren.

Människan har i alla tider dragits till ljuset. Vi samlas kring lägerelden, vi vänder ansiktet mot solen och vi trivs bäst i ljusa rum.

Men när tittade du senast på de ljusa sidorna i dig själv? På de ljusa rummen i din egen person? När tillåter du dig njuta av din egen värme? Av din förmåga till glädje och lust, kärlek och kreativitet. Ibland är vi så fokuserade på våra problem och mörka sidor att vi glömmer att se att vi även består av ljus och självklarhet.

 

Häromdagen hade jag en klient som var djupt förankrad i den mörka bilden av sig själv och sin framtid. Hennes självbild var präglad av att hon lärt sig döma sig själv och av känslan att vara fel och aldrig duga. När jag frågade henne vad som skulle hända om hon vände blicken mot ljuset, mot allt det vackra i henne själv så började hon gråta. Hon sa ”Jag vågar inte. För vem är jag då?”

Och precis så kan det vara. Vi är mer rädda för ljuset än mörkret inom oss. Men allt detta kan vi arbeta med i samtalsterapin. Och tillsammans med vår terapeut kan vi gå mot ljusare tider. För allra innerst inne bär vi alla människor på en kärna av ljus, hur många lager av mörker och smärta omgivningen än försökt dölja oss med.

Till bloggen