Längtan efter Kärlek

Under mina år som samtalsterapeut har jag sett att den minsta gemensamma nämnaren till problem ofta är en saknad och en längtan efter Kärlek. En kärlek där jag blir älskad precis som jag är, oavsett vad jag gör. En kärlek som inte förväntar sig att få något tillbaka. En kärlek som aldrig tvekar eller sviker. En villkorslös kärlek som bara är.

Om jag lärt mig som litet barn att jag inte är värd att älskas kommer detta att påverka mig framöver i livet. Kanske har jag inte fått den omsorg, trygghet eller beskydd som alla barn behöver. Kanske har jag lärt mig att jag bara blir ”älskad” om jag är Duktig, Snäll eller något annat som värdesätts just i den familj jag växer upp i. Kanske jag förstår att jag bör Synas så lite som möjligt, Inte vara till besvär eller Ta någon plats. Allt detta leder till att jag utvecklar olika överlevnadsstrategier för att få ”kärlek”. Jag blir precis den duktiga, snälla eller tysta person som behövs just i min familj.

Dessa inlärda mönster, överlevnadsstrategier, tar jag sedan med mig ut i livet. Ofta kan de tjäna mig väl. Har jag lärt mig att vara Duktig får jag ofta uppskattning i skolan och på arbetsplatsen. Har jag lärt mig att vara Osynlig kan jag slippa en massa konflikter. Men denna uppskattning, ”kärlek”, är alltid villkorad. Jag känner att jag måste vara på ett visst sätt för att vara ok. Och innerst inne bär jag fortfarande på det lilla barnets längtan efter villkorslös kärlek.

Våra föräldrar gjorde säkert så gott de kunde utifrån sina förutsättningar. Det tar inte bort det faktum att vi inte alltid fick det vi hade behövt få när vi var barn. Och att det har påverkat oss kanske ända fram tills nu. Nu är vi vuxna och har själva möjlighet att ge våra Inre Barn det de hade behövt få men inte fick. Jag kan bli min egen kärleksfulla förälder. Detta är en av de starkaste processerna vi kan arbeta med i samtalsterapi.

Det är magiskt att se när människor kommer i kontakt med denna kärlek som finns inom dem själva. Det är fantastiskt att sedan få följa hur det påverkar deras liv och deras relationer.

Att gå i terapi är en kärleksgåva till dig själv!

Till bloggen