Energitjuvar

När jag går en sväng i trädgården kan jag konstatera att ogräset inte brytt sig om att det varit en ovanligt kall maj. Det växer och frodas och tar plats och näring från de växter jag verkligen vill ha i mina odlingar.

På samma sätt kan vi ha energitjuvar i våra liv. Personer som tar energi och får oss att bli trötta och må dåligt, kanske utan att vi egentligen förstår vad som händer. Personer som tar över våra känslor och behov, som gör sig själva stora på vår bekostnad och inkräktar på vårt utrymme.

Vi kan känna igen en energitjuv på att de gärna förminskar andra, kritiserar, kommer med nedsättande anmärkningar. Allt för att, på andras bekostnad, ge sig själva näring att framstå som bättre, större eller viktigare. Energitjuvar är specialister på att lägga skulden på andra. Får han inte den bekräftelse han behöver är det alltid den andres fel. Ofta bär han på gamla undanträngda känslor av vrede eller avundsjuka som han definitivt inte vill kännas vid. Lösningen blir att projicera dem på andra.

Det är tröttsamt att ha energitjuvar i sitt liv. Precis som att vi behöver hålla efter ogräset i trädgården kan vi behöva rensa bort människor som suger energi ur våra liv. Eller kan vi lära oss hur vi kan hantera dem, undvika att göda dem och att låta dem tära på oss.

I helgen ska jag rensa bort min kirskål. Sen tror jag att jag ska göra pesto av den!

 

Litteraturtips för den som vill läsa mer om energitjuvar:

https://www.adlibris.com/se/bok/energitjuvar-i-familjen-i-relationen-och-pa-jobbet-9789172320536

Till bloggen