Det är sällan för sent att göra något för första gången

Det är sällan för sent att göra något för första gången. Förra veckan var jag för första gången i mitt sextioåriga liv med på en träningsresa. Tidigare har jag alltid tyckt att jag var för gammal, för tjock och för otränad för att åka på träningsresa. Det skulle nog bli för jobbigt tänkte jag. Och kanske skulle jag sinka de andra i gruppen, för de var garanterat mer vältränade än jag, tänkte jag. Och tänk om min gamla ryggskada skulle komma tillbaka? Ja, det fanns verkligen många skäl att inte utsätta mig för riskerna med en träningsresa!

Visst är det nyttigt att träna, sa förnuftet. Men det kan man väl lika bra göra hemma. När man har tid. Om det blir någon tid över alltså. Och dessutom var det väl en onödig lyx att åka utomlands för att ägna en hel vecka åt träning när man kan vara hemma och jobba och göra nytta? Ja, jag hade verkligen väldigt många förnuftiga och rimliga skäl att inte åka på någon träningsresa. Det var helt enkelt inte något för mig.

På det här sättet kan vi fortsätta att begränsa oss själva och vår egen utveckling. Vi intalar oss att det är för sent att byta jobb, onödigt att gå en utbildning, inte lönt att pröva något nytt.

Ofta är det våra rädslor som begränsar oss. Rädsla för att misslyckas, rädsla för att inte duga, rädsla för det okända, rädsla för att gå utanför vår invanda trygghetszon. Det kan också vara gamla inlärda ”sanningar” som vi omedvetet bär på, ”sanningar” som säger att det finns saker som inte är till för oss utan bara för andra.

Men när vi bestämmer oss för att gå emot våra rädslor, gå utanför vår trygghetszonväxer vi som människor. Inte bara på det specifika område där vi bestämmer oss för att göra något nytt utan det sprider sig även till andra områden i livet.

För det är sällan för sent att göra något för första gången.

 

 

 

Till bloggen