Borde och Måste

 

På söndag är det första advent. Det känns härligt att få tända ljusen, hänga upp adventsstjärnan i fönstret och känna doften av hyacinterna som står där inbäddade i sin mossa.

Samtidigt är vi många som känner den välbekanta julstressen krypa närmre. Stressen handlar ofta om vad vi säger till oss själva att vi måste hinna med och vad vi borde göra för att julen ska bli så lyckad som möjligt. Vi har alla våra egna bilder av hur julen ska vara för att vara ”rätt”. Kanske bilder av ett berg av julklappar, stora familjesammankomster, barn som glittrar av glädje, hemlagad julmat enligt de ärvda recepten. Det kan vara intressant att stanna upp och fråga oss själva var bilderna kommer ifrån. Kanske från mamma, mormor, teve eller tidningar? Det handlar inte om att bilderna är bra eller dåliga, det handlar om att vi behöver bli medvetna om ifall det verkligen är vår egen bild eller om det är någon annans vi tagit till oss och gjort till vår egen.

Så snart det dyker upp ett ”borde” eller ”måste” i våra tankar handlar det ofta om någon annans bild. Vi kan då testa att byta ut orden ”borde” och ”måste” mot ordet ”vill”. Känn skillnaden mellan att säga till dig själv ”Jag MÅSTE städa” eller ”Jag VILL städa”. Känn skillnaden mellan ”Jag BORDE bjuda in NN” och ”Jag VILL bjuda in NN”.

Om du verkligen VILL göra dina egna julköttbullar eller om du verkligen VILL åka bort på julafton, stå då upp för dig själv och gör det för att du VILL det, inte för att du sagt till dig själv att du måste. Då gör du dina goda köttbullar för att du har valt det själv. Du är alltså inget offer och du behöver inte sprida något dåligt samvete kring dig.

Om du kommer på att du inte alls vill det där som du sagt till dig själv att du borde, ja, då finns det olika möjligheter:

Du kan säga till dig själv: ”Jag vill inte städa, därför väljer jag att låta bli och tar konsekvenserna av att det är smutsigt”.

Eller ”Jag vill inte städa, och jag väljer att städa ändå eftersom jag vill ha rent.”

Eller ”Jag vill inte städa och jag vill ha rent och jag VILL VERKLIGEN INTE städa, därför väljer jag att anlita en städfirma.”

När du byter ut BORDE och MÅSTE mot VILL blir det genast enklare att göra medvetna val och stå upp för dig själv.

Till bloggen