Att välja vad du vill odla

Nu är odlingssäsongen igång och du har möjlighet att välja vad du vill odla. Om du drömmer om en trädgård full av blommor så väljer du kanske att vårda dina perenner, köpa färdiga blomplantor eller så egna blomfrön. Om du däremot vill skörda tomater är det smartare att så tomatfrön. Och om du sår chilifrön kan du inte förvänta dig att de ska utvecklas till stora, saftiga paprikor.

På samma sätt fungerar det när du odlar dina relationer. Vad du kan skörda beror på vad du sår och på hur du sköter din odling. En del relationer är gamla och väl rotade som trogna perenner. Du kan välja att ta dessa relationer för givna och kanske till och med tycka att de är lite tråkiga och förutsägbara. Eller kan du välja att betrakta dem med glädje och tacksamhet eftersom de kommer tillbaka år efter år och tål både torka och regn.

Vissa plantor kanske du köper färdiga för att njuta av blomningen under en enda sommar. Du vet att de inte kommer tillbaka, ungefär som människor man kan träffa på en semesterresa. En kort, fantastisk och härlig bekantskap även om du vet att ni sannolikt inte kommer att träffas igen trots försäkringar om att ”ni måste hålla kontakten”.

En del relationer kanske du däremot väljer att odla genom att medvetet välja vad du vill skörda och sedan så rätt frö och vårda din planta. Kanske är det en partnerrelation eller en arbetsrelation som du är rädd om och vill ska växa sig stark. Då fungerar det inte att behandla den på samma sätt som du behandlar den djupt rotade perennen som nästan sköter sig själv. Du behöver ge din nya lilla planta uppmärksamhet och omsorg, rätt jordmån, näring och skötsel. Och du kan glädja dig över hur den växer och utvecklas och så småningom njuta av blommorna. Eller tomaterna, om det var det du ville ha.

Vad behöver du i dina olika relationer? Och vad väljer du att så och odla?

Till bloggen