Att mata oss själva

Många av oss är noga med vilken mat vi väljer att mata våra kroppar med. Det ska vara gott och nyttigt för att kroppen ska fungera så bra som möjligt.

Men vilka tankar och bilder väljer vi att mata oss själva med för att vi ska må bra? Går vi omkring och jämför oss med andra och matar oss själva med tanken att vi inte riktigt duger så påverkar det oss annorlunda än om vi tänker att vi är värdefulla precis som vi är. Om vi matar oss med självbilder av att vara helt okej eller framgångsrika och glada kommer detta att påverka hur vi mår och vilka signaler vi sänder ut till vår omgivning.

Precis som att välja en kost som är bra för oss kan vi välja vilka tankar som är bra för oss. Tankar som får oss att växa som människor och leva livet fullt ut.

Häromdagen träffade jag en man som är redaktör för en tidning som bara ger ut Goda Nyheter. Han berättade att man kan mäta skillnader i hjärnan mellan människor som enbart matats med goda nyheter under en period och människor som enbart matats med nyheter om krig, katastrofer och olyckor. Även om vi inte aktivt processar det vi ser på TV eller läser i tidningar eller på nätet så går det ändå in. Och påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Därför är det viktigt att vi väljer vilka intryck vi väljer att ge oss själva.

Till bloggen