Att Må Bra

Hur vi mår bestäms i huvudsak av två saker; hur vi ”Har Det” och hur vi ”Tar Det”.

I helgen hade jag sett fram emot en riktigt skön höstfixardag i trädgården. Men jag hade inte varit ute lång stund förrän det började regna. Först sa jag till mig själv att det nog var en övergående skur och fortsatte rensa bland de vissna växterna. När regnet inte alls avtog utan snarare tilltog bestämde jag mig för att eftersom jobbet ändå behövde göras kunde jag lika gärna tycka att det var roligt. Grannarna som kom förbi ropade ”Fy, vilket väder!” innan de snabbt försvann inomhus. Jag svarade käckt ”O, det är väl mysigt med regn!” och klafsade vidare med min skottkärra.

Jag hade helt enkelt bestämt hur jag ville ”Ta Det” faktum att det ösregnade. Till slut var jag dock så blöt och kall att det var dags att ändra på hur jag ”Har Det”. Så jag ställde undan skottkärran, gick in, tog av de blöta kläderna och tog ett varmt bad. Det var skönt.

Många självhjälpsprogram lägger allt fokus på att vi ska förändra hur vi ”Tar” saker. Och visst är det viktigt att kunna välja attityd, att vara positiv och se företeelser från den ljusa sidan. Att välja att fokusera på fördelarna och vara tacksam för dem. Men det hjälper inte hur långt som helst. När vi kommer till en viss gräns kan vi också behöva ändra hur vi ”Har” det. Vi kanske behöver lämna ett destruktivt förhållande. Vi kanske behöver söka en annan arbetsplats när det faktiskt inte går att förändra orimliga arbetsvillkor. Vi kanske behöver lämna gamla vänskapsrelationer som utvecklat sig till att enbart suga energi. För om vi tvingar oss själva att under alltför lång tid stå ut med för mycket regn och kyla i tillvaron kan vi bli sjuka. Vår tillkämpade positiva attityd blir kontraproduktiv, istället för att må bra kan vi gradvis må allt sämre.

Det är individuellt var våra gränser går. Att ändra hur vi ”Har det” handlar inte om att misslyckas utan om att göra medvetna val. Och för att göra medvetna val behöver vi känna oss själva. Därför tjänar det oss att hela tiden utveckla vår självkännedom.

Till bloggen