Att komma tillbaka efter semestern

 

Som alla andra händelser kan det väcka olika känslor att komma tillbaka efter semestern.

Några tycker att det är skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Andra önskar att ledigheten kunnat fortsätta länge till och att de helst skulle vilja slippa börja jobba eller plugga igen. Några är nöjda med sin sommar, andra tänker att de skulle velat ha den annorlunda. Kanske blev det inte riktigt som man förväntat sig, kanske hann man inte riktigt med allt man tänkt göra.

Vad vi än tänker och hur det än känns är det viktigt att ta det på allvar. För att utveckla oss själva och våra liv. Här är en enkel modell du kan använda om du vill:

  1. Reflektera över din sommar.

Kanske har du upplevt stunder där du mådde riktigt, riktigt bra? Själv har jag upplevt några ögonblick när det kändes som att tiden stod still och att allting var precis som det skulle vara. Jag väljer att spara de stunderna i mitt hjärta. Och jag väljer att spara känslan av tacksamhet och kärlek över att jag fick uppleva detta.

  1. Se hur det är just nu.

Just nu kanske du sitter med de blandade känslorna inför att semestern är slut? Själv sitter jag både med tacksamhet över underbara dagar och med ett vagt missnöje över att jag inte fått gjort riktigt allt jag tänkt. Pappershögen på skrivbordet är inte åtgärdad. Och vissa träningsambitioner har inte heller blivit av. Så är det. Oavsett orsaker och förklaringar.

  1. Bestäm hur du vill hantera det du känner just nu.

Du kan antingen välja att släppa och gå vidare. Ingenting blir bättre av att du fortsätter anklaga dig själv (eller skylla på andra) för det du känner dig missnöjd över. Och det finns saker i livet som vi faktiskt inte kan påverka.

Eller kan du välja att göra något åt situationen. Bestäm hur du vill agera. Om du känner stark motvilja mot att börja jobba är det kanske dags att ta känslan på allvar och göra något åt din jobbsituation. Om du känner dig missnöjd med att du inte gjort det du tänkt göra i sommar så har du möjlighet att bestämma när du vill göra det istället. Om du verkligen vill göra det. Oavsett om det gäller boken du inte hunnit läsa, gamla släktingen du inte hunnit besöka eller träningen som inte blivit av. Du kan också välja att aktivt göra mer av det som du upptäckt att du mår bra av. Oavsett om det handlar om att simma, laga mat eller meditera.

Utifrån hur det är just nu har vi alltid valet att släppa eller agera. Och därigenom ta kommandot över våra tankar och känslor. Och våra liv.

Till bloggen