Att jämföra sig med andra

Det är vanligt att vi, medvetet eller omedvetet, jämför oss med andra.

Ofta är det tidigt inlärt, vi kanske har fått höra ”Titta på din syster, hon kan minsann sitta ordentligt vid bordet” eller ”Tänk om du ändå varit som din kusin, han är så duktig i skolan”. Alla dessa jämförelser påverkar vår självkänsla. Och ofta fortsätter vi sedan själva att jämföra oss med andra. Andra som är snyggare, smalare, smartare, mer populära eller mer framgångsrika. För varje jämförelse får vi en bekräftelse på att vi är sämre och inte riktigt duger som vi är.

Tänk om vi istället fått lära oss: ”Du är fin precis som du är. Det betyder inte att du är mer eller mindre värd än andra. Och det betyder inte att du är mer rätt eller mer fel. Det betyder bara att du duger precis som du är. Och att jag älskar dig precis som du är!”

Jag har mött klienter som varje gång de var sjuka när de växte upp fick höra ”Var glad att du inte sitter i rullstol”. Andra har vid matbordet serverats klassikern ”Tänk på alla fattiga barn som inte får någon mat”. Detta får till följd att vi lär oss dra slutsatsen att eftersom det finns andra som har det värre än jag så har jag inte rätt att känna det jag känner. Då fortsätter vi ofta att även som vuxna förminska oss själva och ignorera våra känslor. För när vi jämför oss med andra är det ju sant att det alltid finns de som har det värre. Men denna logik är ett amputerande feltänk. Att andra har det värre betyder inte att inte jag också har rätt att känna det jag känner. Att känna mig trött även om det finns andra som säkert är tröttare än jag. Att känna mig sjuk även om andra är sjukare. Att känna mig nöjd även om det finns andra som har det bättre.

Att ständigt jämföra sig med andra kan leda till skuldkänslor. Det känns fel att må bra när andra mår dåligt. Det känns fel att köpa julklappar när det finns människor som svälter. Vi får dåligt samvete och känner oss skyldiga i jämförelsen.

Istället kan vi välja att se både/och. Vi vill köpa julklappar OCH det finns människor som svälter. När vi väljer att se medvetet på att det är både/och kan vi också göra ett medvetet val hur vi vill förhålla oss och hur vi vill agera. Sen kan vi välja att medvetet stå upp för våra val. Utan att jämföra oss med andra.

 

Till bloggen