Att ha medkänsla till andra och dig själv

Medkänsla till andra och dig själv handlar om att se det mänskliga i andra och dig själv. Vi är alla människor. Och vi är alla medmänniskor. Vad vi tänker, känner och hur vi agerar påverkar både oss själva och andra.

Det är mänskligt att längta efter samhörighet och gemenskap med andra. Att ha en flock att höra till, att slippa känna sig ensam. Att få bekräftelse på att duga.

Kanske tillhör du dem som går och längtar och väntar på att andra se dig, att andra ska bjuda in dig till glädje och gemenskap. Att andra ska ta ansvar för ditt behov av medkänsla. Det är mänskligt att känna så, och samtidigt är det lätt att halka in i rollen som maktlöst Offer.

Då är det hög tid att börja träna på Självmedkänsla!

Att betrakta dig själv med snälla och kärleksfulla ögon. Ögon som bara ser, utan att värdera och jämföra.

Att bli din egen bästa vän. Någon som du är trygg med och kan lita på vad som än händer.

Någon som accepterar dig själv precis som du är. Kanske du vill förändra vad du gör, men inte vem du är.

Självmedkänsla är egentligen väldigt enkelt. Men det är inte lätt och det behöver tränas, precis som alla färdigheter behöver tränas. Fick du inte denna träning när du växte upp kan du börja träna nu, som vuxen. Det finns en mängd olika metoder; acceptans, mindfulness och meditation. Grunden för dem alla är självkännedom, att du lär känna dig själv för att inte bli kidnappad av dina gamla inlärda roller och mönster.

Om du vill ha hjälp kan jag verkligen rekommendera dig att gå i samtalsterapi! Det är lättare att träna på din självmedkänsla tillsammans med en bra terapeut. Vill du ha kontakt med mig är du varmt välkommen till mig och alla mina kontaktuppgifter finns på www.balsamkonsult.se

Om du vill träna själv kan jag rekommendera 52 vägar till medkänsla av läkaren Ola Schenström. Hans bok är lättläst och innehåller en mängd övningar att träna på.

Till bloggen