Att ge dig själv Näring

Jag har tidigare berättat att jag tycker om att odla, både växter och människor. Och både växter och människor behöver näring för att må bra.

Förra helgen började jag årets omplantering av mina krukväxter hemma. Det var härligt att ta bort den gamla jorden så att rötterna blev rena. Vissa rötter behövde kortas av för att växten lättare skulle kunna ta upp näring. Andra växter behövde delas för att få mer plats och kunna växa friare. Jag fyllde på med ny, näringsrik jord och gav mina plantor en ljummen vårdusch för att hälsa dem välkomna till en ny säsong!

Vi människor behöver också Näring för att kunna växa och utvecklas. Och precis som att olika växter trivs bäst i olika jordmån kan våra behov som mänskliga individer vara unika. Vi behöver fylla våra basbehov av näringsrik mat, god sömn och mänskliga kontakter för att överleva. Men om vi inte bara vill Överleva utan också verkligen Leva fullt ut kan vi behöva mer än så. Och dessa näringsbehov kan vara högst individuella och dessutom variera över tid.

Ibland när jag möter människor som är trötta och ”vissna” frågar jag dem vad de behöver. Ofta får jag ett svar som inte kommer inifrån dem själva utan utifrån andras förväntningar. Man kanske har en veckotidningsbild av bubbelbad med ett glas champagne på badkarskanten. Eller en bild av att man borde gå en kurs, yoga eller börja måla akvarell. Eller en ganska oklar bild av att behöva ”egen tid”.

Det är absolut inget fel på någon av dessa aktiviteter. Men om dessa behov egentligen inte är våra egna kan de istället leda till en ökad stress, ”borden”, ”måsten” och krav på oss själva.

Så hur ska vi då göra för att ta reda på vad vi behöver just nu? Ett sätt är att stilla dig själv, vänd din uppmärksamhet inåt och fråga dig själv vad du känner just nu. Fråga dig sedan vad du behöver just nu. Invänta svaren. Du kanske kommer att blir förvånad över hur enkelt det kan vara att ge dig själv den Näring du behöver. Just nu.

 

Till bloggen