Att älta sina problem

Ibland får jag frågan: ”Måste man alltid älta sina problem? Är det inte bättre att bara strunta i dem, se framåt och gå vidare?”

Man måste såklart inte älta sina problem. Men man tjänar på att göra det. Att älta betyder att bearbeta och ibland behöver vi bearbeta saker för att vi ska kunna ha någon nytta av dem.

Jag tycker att det är roligt att baka. Degar behöver, precis som problem, ältas och bearbetas. Vissa degar kan vi arbeta ihop snabbt och med lätt hand för bästa resultat. Bearbetar vi för länge blir de sega. Så kan det också vara med vissa problem; ältar vi för länge blir det bara segt och tråkigt. Det gäller att veta när vi bearbetat precis tillräckligt, då kan vi släppa och gå vidare i processen.

Andra degar är tyngre och behöver ältas länge. Ibland behöver de jäsa i omgångar och ältas ordentligt däremellan. Vi behöver tålmodigt älta riktigt mycket och tungt för att degen ska bli smidig och resultatet bli riktigt saftigt och smakrikt.

Det fungerar ungefär på samma sätt med de problem mina klienter har med sig till mig. Vissa går förvånansvärt snabbt att bearbeta och klienten kan häpet njuta av förvandlingen. Andra klienter kommer med andra ingredienser och råvaror som behöver uthålligt ältande, tid och tålamod. Om vi slarvar och tar genvägar blir resultatet inte lika bra.

Det kan vara jobbigt att älta. Ibland är det frestande att bara köpa en receptbok med läckra bilder som vi kan ha liggande framme i köket eller att titta på ett tvprogram där andra bakar. Och visst kan vi lära oss genom att se hur andra gör. Men om vi själva vill bli skickliga på att hantera just de ingredienser som just vi har fått i våra liv, då behöver vi göra vårt eget arbete. Och älta så precis så mycket som behövs för att kunna njuta av resultatet.

Till bloggen