Återhämtning

När jag började blogga för något år sedan hämtade jag ofta inspiration i min trädgård. Jag tycker om att odla, både människor och växter. Det är spännande att skapa bästa möjliga förutsättningar för växande. Och det är fascinerande att följa både människors och växters utveckling.

Just nu är min trädgård lite sliten. Jag har fått huset ommålat och varit tvungen att klippa bort de växter som varit i vägen för arbetet och dessutom har vi varit tvungna att stå och gå i rabatterna. Det har blivit nertrampat och lite skador här och var. Nu behövs återhämtning för växterna.

Precis så kan det vara med oss människor också. Ibland kan vi vara så inriktade på att få en uppgift slutförd att vi bortser från våra andra behov. Vi kanske trampar på oss själva för att något annat är viktigare. Vi är så fokuserade på att nå ett mål att vi struntar i allt annat. Så är det ibland, det är en del av tillvaron och behöver inte vara ett problem.

Problemet uppstår inte förrän vi låter det gå för långt. Efter ansträngning behöver vi återhämtning. Återhämtningen är en förutsättning för att alla levande organismer ska fungera. Om vi under alltför lång tid väljer bort tillräcklig sömn och fullgod näring slits vi ner och blir sjuka. Om vi under alltför lång tid väljer bort våra relationer, att leka och koppla av, då nöter vi ner oss själva och våra liv.

Alla som tränar fysiskt vet hur viktig återhämtning och vila är för ett långsiktigt och hållbart resultat. Om man bara tränar hårt och hoppar över återhämtningen får man skador. Så fungerar det även i arbetslivet. När vi arbetat intensivt en period är det kontraproduktivt att strunta i att ge oss återhämtning.

För mig var det ett medvetet val att slita på min trädgård för att huset skulle bli målat. Det var det värt. Och nu ska jag ge min trädgård allt den behöver för att den ska komma tillbaka och grönska fullt ut igen!

Till bloggen