Alla våra åldrar

Idag fyller jag år och det känns naturligt att fundera lite över tidens gång och ålderns betydelse.

Jag tänker att vi människor är som bilden av årsringarna på ett träd. Vi består av alla våra åldrar samtidigt och vi kan betrakta dem alla som en del av vår helhet. Vi är alltså inte enbart den ålder vi befinner oss i just nu utan innanför ytan, vår ”bark”, finns alla de åldrar vi gått igenom lagrade. Inom oss finns upplevelser som litet spädbarn, förskolebarnets utveckling, alla klasserna ifrån skolan, vår tonårstid och tiden som ung vuxen och lite äldre vuxen. Varje tid, varje årsring, har format oss till den vi är idag.

Ibland kan vi komma i kontakt med tidigare åldrar. Plötsligt kan vi känna oss som en busig femåring eller en obstinat tonåring. Ofta är det lätt att se detta hos andra. Jag har ibland hört klienter klaga på att deras partner reagerar som en bortskämd unge eller en egoistisk fjortis i vissa situationer…

Om vi inte fick det vi behövde i våra olika åldrar så kommer det behovet att finnas kvar i oss även som vuxna. Omedvetet fortsätter vi att söka efter det beskydd vi aldrig fick eller den frigörelse vi aldrig hade möjlighet att göra. Omedvetet flyttar vi över detta sökande från våra föräldrar till andra i vår omgivning, ofta vår partner. På detta sätt kan störningar i våra olika åldrars utveckling fortsätta hindra oss även i vårt vuxna liv.

I terapi kan vi i lugn och ro studera våra årsringar för att bli medvetna om hur de verkligen ser ut. Och till skillnad från bokstavliga träd kan vi gå tillbaka och läka de skador vi har. Vi kommer då också att återupptäcka en mängd andra saker som finns gömda i våra olika åldrar, vi kommer i kontakt med lekfullhet, kreativitet, glädje och andra ”barnsliga” egenskaper.

Det är spännande att bli så gammal så man har möjlighet att göra ett vuxet val att utvecklas genom att forska i sig själv!

 

PS Läran om att datera trä med hjälp av årsringarna kallas Dendrokronologi.

Det finns inget motsvarande ord för människans kronologi. Jag tänker att det beror på att vi faktiskt består av alla våra åldrar samtidigt och därför inte kan dateras!

Till bloggen